top of page

Start to run 0-5 km

Een mooie afsluit van dit hoofdstuk "Een medaille voor mijn 5 km"

Het volgende hoofdstuk "5-10 km"

1 augustus 2017 : 14 graden, opkomende zon, weinig wind . Op de dijk

Lange loopbroek, shirt met korte mouwen, 6u30

Yesyesyesyes 5 km in 34 min (8,8km/u)

Bij het warmstappen voelde ik al dat het goed ging verlopen, maar zo goed dat had ik niet verwacht. Ik vertrok met het joggen en was al direct in de hemel, ik zweefde, ik was aan het genieten, ik was ontspannen. De ademhaling zat heel goed, het ritme zat perfect, en het uitzicht kon niet beter, het zeetje.Gisterenavond heb ik pannenkoeken gegeten, lag het daar aan, of was mijn drang naar het joggen weer veel te groot, omdat het weer een week geleden was, Ik weet het niet, maar ik ben super blij en voldaan.

Ik had spijt dat de 5 al om waren, want ik had nog langer kunnen lopen.

 

Nu is het nieuwe doel.... de 10 km.

Niet gemakkelijk om tijdens het joggen foto's te nemen, en toch wou ik niet stoppen.

..................................................................................................................

Les ? : In plaats van de lessen ga ik vanaf nu de datum ingeven. Want ik zit aan mijn 30 min lopen aan 1 stuk .........yesyesyes

Zaterdag 22 juli 2017 : In het park, bewolking, koele bries, 17 graden

Short, shirt met korte mouwen. 10u30

De drang om te joggen borrelde weer op en om het gezaag tegen te gaan vloog ik buiten van manlief om mijn toertje te joggen. In het begin was het even zoeken naar mijn ritme, mijn ademhaling, maar na een paar minuten zat het ritme en de ademhaling heel goed, en het was alsof ik zweefde. De eerste keer dat ik naar mijn timer keek, was het 16 min en het verliep nog steeds heel erg vlot, dus.....blijven we op ons ritme door joggen. Na een tijdje, voelde ik het zwaar worden en had de neiging om effe een wandelpauze in te lassen, ik keek op mijn timer, en ik werd een klein beetje euforisch .......26minuten......dan doen we die 4 er nog bij, dat moet zeker lukken.

En ja hoor......30 min op een afstand van 4,230 km aan 8,5 km/u 

Wat ben ik zelf trots en fier op mezelf!!!!

 

Nu is mijn doel om naar de 5 km te joggen in plaats van de 30 min

..................................................................................................................

Les ? :

Maandag 17 juli 2017 : In het park, zon, zachte bries warm 24 graden

Short, shirt met korte mouwen. 15u

Het is 3 weken geleden en had het joggen heel erg gemist. Full-Time werken in de strijkhoek is heel vermoeiend want het is 8u op je benen staan. Omdat ik het niet gewoon ben/was deden mijn benen veel pijn, te veel om te joggen.Vandaag, na mijn werk, toch doorgebeten en ben heel blij en had en heb nog steeds een heel goei gevoel.

30 minuten muziek meegenomen. Eerst 10 km gejogd, dan 1 minuut gewandeld, en dan 2 keer 6 minuten gelopen met daartussen gewandeld en op het einde ook gewandeld. Toch 22 minuten gejogd van de 30 minuten. Soms in de zon was het heel warm. Als het wat frisser was geweest had het misschien langere perioden kunnen joggen, dat voelde ik wanneer er wat schaduw was.

Ik ben zo trots en fier dat ik gejogd heb. Ik had vandaag de behoefte om gewoon te lopen in "Go With the Flow-mood" 

30 minuten en 4 km

..................................................................................................................

Les 7 :

Maandag 26 juni 2017 : Rond de bassins, Zon, zachte temperaturen en beetje wind.

 Lange broek, shirt met lange mouwen.

Na 10 dagen rust door Shin Splints ben ik halverwege terug gestart met de start to run. De dokter zei me om terug met les 1 te starten, maar met gesprekken op fb hebben ze aangeraden om op te bouwen met 1 les van iedere week. Anderen zeiden om halverwege te starten, en weer anderen stelden de combinatie voor. Woensdag ga ik bekijken hoe ik het ga doen, want vandaag start ik ook met mijn nieuwe job en het is full-time strijken.

Ik was zo blij dat ik het lopen kon herstarten. Soms kwam er een knaging op in mijn schenen, maar ik zette mijn voet anders neer (terug op de hiel en zo naar de tenen rollend) en het knagen beterde en ging weg.

Wat voelde ik me goed.

1 (1) / 2 (2) / 3 (3) / 3 (3) / 3 (3) = 24 min en 2, 720 km

..................................................................................................................

Donderdag 15 juni 2017 : 

Ik heb iedere auto in elkaar gebeukt, iedere persoon die ik passeerde tegen zijn benen gestampt, de dokter heb ik in elkaar getroefd..........bij manier van spreken  
10 dagen verboden te joggen  
Donderdag heb ik mijn scheenbenen geforceerd omdat ik te hevig was met het joggen, met het gevolg dat ik de 12 lessen in de vuilbak heb gegooid, want na die 10 dagen mag ik terug starten met joggen -> les 1 grrrrrrrrrrrr   

..................................................................................................................

Les 13 :

Maandag 12 juni 2017: 10u Zon, wind 17 graden, in het park

Lange broek, shirt met korte mouwen

Normaal had ik een weekje rust gepland om mijn voet te sparen en wegens de pijn in de scheen. Het toch niet kunnen laten om het te proberen, zoals iedere loopverslaafde zou reageren. Gestart met 2 min joggen en 2 min stappen->geen last gehad, dan 3 min joggen, en na een minuutje of 2 moest ik stoppen van de steken, krampen, een benepen gevoel (ik kan het moeilijk beschrijven) in mijn scheen. Huiswaarts gestapt, en toch af en toe nog eens geprobeerd om een stukje te lopen, wat dus niet lukte. Onderweg kwam ik een trap tegen, en heb die geprobeerd en dat lukte, heb ik 5 min trappenloop gedaan zonder last te hebben gehad. In het naar huis gaan stak de pijn weer op in mijn scheen.

Resultaat -> Verplichte rust

2 (2) / 3 (2) / 5 (3) / 5 (3) / 5 (3) = 33 min -> ik heb maar 1 km gedaan

..................................................................................................................

Les 12 :

Zaterdag 10 juni 2017 : 9u, Bewolking, beetje wind, 15 graden, in het park

Lange broek, shirt met korte mouwen

Deze morgen ben ik wakker gemaakt door ons Belleke ( papegaaitje) en manlief lag nog heel goed te slapen. Stilletjes uit bed gekomen en vertrokken om mijn nuchter-loopje te doen. Verschillende joggers tegen gekomen in het  park en aan de vijvers was het heel druk van de vissers, ondanks al het volk was het er toch rustig. Mijn benen waren tijdens het joggen minder rustig. Rechter scheenbeen was aan het tegen pruttelen, linker voet (die gebroken was) was een beetje moeilijk aan het doen, kuiten die tegen wrongen. Was het een idee of was het echt, was het alsof mijn spieren nog sliepen omdat ik direct na het opstaan ben vertrokken. Dat gaan we dit weekend eens bekijken, anders is het een weekje rust. Na het douchen en het verslagje hier neer te zetten heb ik nog steeds last van mijn scheenbeen en voet.

Het joggen op zich was weer heel gezellig, ontspannen en ik heb ervan genoten.

1 (1) / 2 (2) / 4 (3) / 4 (3) / 5 (1) = 26 min en 3,330 km

..................................................................................................................

Les 11 :

Donderdag 8 juni 2017: 9u15 zon, bewolking, stevige wind, 16 graden, in het park

Lange broek, shirt met korte mouwen en windjasje.

Normaal was het gisteren mijn looples, maar er stond een veel te hevige stormwind en ik had niet veel zin om te gaan joggen. Vandaag was de wind een heel stuk minder, ik kon me niet houden om het park onveilig te maken.

Het waren allemaal sessies van 2 min. lopen en 1 min. stappen. Een makkie dacht ik. De eerste sessie had ik alles gegeven wat ik in mij had. Het gaf een heerlijk gevoel, maar halverwege de les had ik toch een beetje spijt dat ik dat gedaan had, en ik had me, in het begin van de les, voorgenomen om de laatste 2 min. ook alles te geven. Omdat het iedere keer maar 1 min. herstel was, werd het moeilijker om terug op adem te komen. Normaal train ik met ademen tijdens het lopen met gesloten mond, maar dat lukte vandaag niet veel. Toch heb ik genoten van de les, en de vermoeidheid, het gaf een voldaan gevoel. En zoals ik in gedachte had heb ik de laatste 2 min. ook alles gegeven wat er in mij zat. Heerlijk, maar gezweet dat ik vandaag heb gedaan want het jasje was toch iets te veel.

2 (2) / 2 (1) / 2 (1) / 2 (1) / 2 (1) / 2 (1) / 2 (1) / 2 (2) = 26 min. en 3,330 km

 (................................................................................................................

Les 10 :

Maandag 5 juni 2017: 14u30, Zon, 23 graden, frisse wind, in het park

Lange broek, shirt met korte mouwen

Feestdag en manlief thuis. We zaten gezellig in de zetel en manlief vroeg me of ik de planning had om vandaag te joggen. De zin zat er niet echt in, maar toch maar mij omgekleed om mijn les te doen, om op schema te blijven. Het  joggen op zich verliep goed en ik was een beetje aan het genieten omdat ik me op de les concentreerde, en toch voelde ik me wat verloren omdat ik niet gewend ben om weg te gaan terwijl mijn lief schatje thuis zit. 

1 (1) / 3 (3) / 3 (3) / 3 (3) / 3 (3) = 26 min en 3,100 km

..................................................................................................................

Les 9 :

Vrijdag 2 juni 2017: 12u, zon 23 graden, bijna geen wind, in het park

Korte broek (Karrimor), shirt korte mouwen (fluwo roze)

 Deze morgen was ik stik kapot en had totaal geen fut om iets te doen. Door de warme temperaturen een paar slechte nachten gehad, ook heel de week het heel vroeg opstaan, werkt allemaal vermoeiend. Met veel moed bijeen te verzamelen ben ik naar de winkel geweest en onderweg kreeg ik toch de drang om te gaan joggen. En wat doe je als de drang er is.......inderdaad .....je omkleden en gaan joggen. Gelukkig kan ik heel goed tegen de warmte (in de dag), maar ik voelde wel dat er weinig zuurstof in de lucht zat. Toch heb ik van mijn loopje genoten, en het was best een pittige les. 2 keer 4 min. en 1 keer 5 min. In het laatste wandelstukje van 4 min vertelde Evy dat we sevens 5 min. gaan lopen...euuuuu 5 min...jajks.....Ok, daar gaan we dan, bij mijn alle verbazing was het sneller voorbij dan ik dacht. Zodoende was mijn missie meer dan geslaagd, en week 3 is ook geslaagd.

1 (1) / 2 (2) /4 (3) / 4 (3) / 5 (1) =26 min en 3,300 km

..................................................................................................................

Les 8 :

Woensdag 31 mei 2017: 12u30, Zon, 21 graden, verfrissend windje, in het park.

Lange broek, shirt met korte mouwen

In de voormiddag een opleiding gevolgd en bij het thuiskomen direct in mijn loopkledij gesprongen en vertrokken naar het park. Ik voelde me heel fit vandaag, daarom dat ik les 7 heb overgeslagen omdat het een zelfde les is als les 6, en nu zit ik weer gelijk met mijn weekschema en dat van Evy.

Gelukkig was het rustig in het park, want mijn darmflora ging goed te keer door de koffie,  extra windjes hihihihihi.

Deze les was iets vermoeiender dan de vorige lessen wegens kortere rustpauzes en met de laatste 2 minuten heb ik even alles gegeven wat ik eruit kon halen, en het heeft me deugd gedaan en het gaf een voldaan gevoel. Bij de vorige lessen heb ik dat niet gedaan om mijn voet niet te forceren, en jogde ik op een praat-tempo. Vandaag heb ik dat ook gedaan tot die laatste 2 minuten. Vrijdag ga ik terug in de ochtend joggen om de warmte voor te zijn,  ze spreken dat de temperaturen tegen het weekend gaan stijgen.

2 (2) / 2 (1) / 2 (1) / 2 (1) / 2 (1) / 2 (1) / 2 (1) / 2 (1) = 25 min. en 3,150 km

..................................................................................................................

Les 6/7 :

Maandag 29 mei 2017: 9u30, Zon 20 graden, verfrissend windje, in het park

Lange broek, shirt met lange mouwen.

Vrijdag niet gelopen omdat het een feestweekend was, Oostende voor Anker. Feestweekend betekend veel bier en met die warmte veel sangria. Het is geen excuus maar ik had echt geen fut om te joggen.

Vandaag had ik wel de fut en de zin om te joggen, en in het begin verliep het heel moeizaam, alsof het weekend nog in mijn benen zat, mijn kuiten verkrampten en steken in mijn schenen pfff. Maar na een 1 (1) en 2 (2) verliep het veel beter en was het weer vollebak genieten, niets last. Er was zelfs een vlinder die een loopstukje naast me vloog tijdens het joggen, dat was mooi om te zien en het gaf mij een heel warm gevoel.

Het bier en de sangria is er afgelopen, hihihihihi terug de gezonde toer op.

1 (1) / 2 (2) / 3 (3) / 3 (3) / 3 (3) = 24 min. en 2,72 km

..................................................................................................................

Les 5 :

Woensdag 24 mei 2017: 13u30, Zon 17 graden (voelde warmer aan) en een verfrissend windje, in het park.

Lange broek, shirt met korte mouwen

In de voormiddag vergadering gehad bij VDAB, daarom dat ik in de warmte heb gelopen, niet dat ik het erg vind maar toch voelde ik het, want dat ik thuis kwam heb ik een halve liter water gedronken in 1 teug. Voor de vergadering, (rond 6u) had ik ook kunnen lopen maar vind ik persoonlijk niet verantwoord om zo vroeg in het park te lopen. Het liefste loop ik nog in het park om de demping voor mijn voet.

Ondanks een korte nacht verliep het joggen redelijk vlotjes, en genieten van de vogeltjes en het zonnetje. Alleen heb ik me even boos gemaakt op ene die passeerde met een joint..pffff.....wat was dat voor een stank. Gelukkig was de geur snel weg en waren mijn gedachten terug bij het joggen. Nu is het vol ongeduld wachten tot vrijdag voor les 6.

2 (2) / 3 (3) / 3 (3) / 3 (3) = 22 min. en 2,60 km

..................................................................................................................

Les 4 :

Maandag 22 mei 2017: 8u30 Zon, 15 graden en geen wind, in het park.

Lange broek, shirt met korte mouwen

Oeps ik heb een les overgeslagen, maar nu zit ik wel op schema met Evy en mijn weekindeling. 

Vandaag ging het weer heel goed en heel ontspannen, het was alsof ik zweefde en ik had zelfs spijt dat de les gedaan was want ik had nog verder kunnen lopen. Ook nu (10u32) heb ik nog steeds de zin en de drang om te  joggen. We gaan heel braaf wachten tot woensdag om de 5de les te joggen.

1 (1) / 2 (2) / 2 (2) / 3 (3) / 3 (3) = 22 min. en 2,70 km

..................................................................................................................

Les 2 :

Dinsdag 16 mei 2017: 11u30  Zon, 22 graden en heel weinig wind, in het park.

Lange broek, shirt met korte mouwen

Gisteren van de kine de goedkeuring gekregen om deze week 2 keer te  joggen. Me Happy  
Daarnet een heerlijk ontspannen toertje gejogd, les 2. Alles verliep heel vlot en het was lekker warm, daar hou ik enorm van. 
Het ging eventjes wat minder, en dat was aan mezelf te danken omdat ik aan het dagdromen was aan die 12 km van 4 jaar geleden  , maar die draad heb ik snel terug opgenomen om mij te concentreren op de les van vandaag, en al het positieve,... de rust in het park, de vogels, de warmte en het mogen lopen zonder pijn te voelen. 
 

1 (1) / 1 (1) / 2 (2) / 3 (3) / 3 (3) =20 min. en 2,450 km

..................................................................................................................

Les 1 :

Woensdag 10 mei 2017: 10 u. Zon, weinig wind, 10 graden, in het park

Lange broek, shirt met lange mouwen en windjasje

We zijn terug vertrokken met de start to run, hopende op minder tegenslagen. Toch maar terug in het park gaan lopen. Het was genieten van de rust, de vogeltjes, de conditie zat heerlijk, en ik was volledig ontspannen. Van het laatste heb ik nog het meeste genoten. Ook mijn nieuwe schatjes deden het prima, en had veel steun.

Het ging heel vlot.

Volgende week les 2 en 3 en de dagelijkse oefeningen die ik heb gekregen van de kine om mijn voet beter te stabiliseren en vanaf les 4 is alles terug op schema. Daar zie ik enorm naar uit, en hopelijk zonder te veel tegenslagen.

1 (1) / 1(1) / 2 (2) / 2 (2) / 3 (3) =18 min. en 1,830 km

______________________________________________________________

..................................................................................................................

Maandag 8 mei 2017

Vandaag mijn laatste beurt bij de kine gehad. Deze week mag ik starten met 1 les van start to run, en lukt het nog steeds niet of is het nog te stroef dan is het vrijdag terug kine. Lukt het wel dan zijn we vertrokken naar de opbouw van de 5 km.

Vrijdag 5 mei 2017

Vandaag nieuwe schatjes gekregen voor mijn verjaardag van manlief, alleen spijtig dat ik nog moet wachten op het groene licht van de kine en de dokter de maandag. 

Ik wil zo graag mijn nieuwe schatjes uittesten!!!!

..................................................................................................................

Les 5 :

Woensdag 12 april 2017

Ik heb niet kunnen joggen omdat mijn voet te veel pijn deed.

Woensdag 19 april 2017

Tot nu toe heb ik nog steeds te veel pijn aan mijn voet, en is erger geworden sinds vorige week, en ik heb een afspraak gemaakt bij een sportarts De Neve, waar ik pas 4 mei terecht kan.

Ik ben vandaag naar de sport-kine geweest (2 jaar geleden heeft hij mijn ventje behandeld na zijn knie operatie) om zijn gedacht te vragen over het geheel van mijn voet probleem en hem ook gevraagd wat hij vind van de sportarts. Hij stelde voor om toch eerst die beurten kine te doen, omdat hij al denkt te weten waar het probleem zit. De afspraak met de sportarts zou hij nog open laten staan voor in het geval dat de kine-beurten niet helpen, wat hij betwijfelt. De kine schrijft deze sportarts heel goed aan omdat die word toegewezen aan basketters, en ik me zeker geen zorgen hoef te maken.

Dus morgen eerste beurt kine  Tot die tijd moet ik me rustig houden en zeker niet joggen........ik en rustig houden mmmmmmm staat dat in mijn woordenboek????  Ik zal maar luisteren voor manlief uit zijn kramme schiet 

..................................................................................................................

Les  4: 

Maandag 10 april 2017 7u30 Opkomende zon en een stevig windje 9 graden

Lange broek, shirt met lange mouwen en windjasje

Om 6u is manlief vertrokken naar het werk en ik kreeg kort nadien een darmprobleem. Uiteindelijk voelde ik het overgaan en was het de moment om me om te kleden en te vertrekken. Vandaag heb ik de zeedijk onveilig gemaakt en geprofiteerd van de rust. Eerst wind op kop, pffff.... dat was zwoegen en duwen. In terugkomen vloog ik, bij manier van spreken. 

Het joggen op zich verliep moeizaam door de wind en mijn beenspieren die niet mee wilden werken. Tijdens een wandelstukje heb ik wat gestretcht en dan verliep het beter. Na de volgende wandelstuk voelde ik een warme gloed in mijn benen en voeten opkomen en dan ging het joggen een pak vlotter. Ik ben zelf fier en trots op mezelf dat ik toch heb gelopen, want ik voel me een heel ander mens.

1 (1) / 2 (2) / 2 (2) / 3 (3) / 3 (3) = 22 min. en 2,650 km 

..................................................................................................................

Les 3: 

Vrijdag 7 april 2017 9u30 Zon en 12 graden

Lange broek, shirt met lange mouwen en windjasje

Een hele slechte nacht gehad, veel wakker geworden en heel moeilijk in slaap geraken. Met het gevolg dat ik doodmoe ben. Toch de moed bijeen verzameld om te joggen. Mijn beenspieren wrongen tegen en mijn voet deed moeilijk. Mijn lichaam-spieren verlangden naar bed in plaats van lopen.

In het park was het weer moeilijker dan de straat. Vanaf volgende week ga ik terg de straat en de dijk nemen.

De conditie was nu op een heel laag pitje maar ik geef de schuld op de vermoeidheid.

Nu 2 dagen rust en dan vliegen (lopen) we er terug in met les 4

Ik ben heel blij dat ik doorgezet heb, en ik kijk ernaar uit voor maandag.

1 (1) /  2 (2) / 2 (2) /3 (3) / 3 (3) = 22 min. en 3,100 km

..............................................................................................................

Les 2:

Woensdag 5 april 2017 9u45 Zon en 10 graden

Lange broek, shirt met lange mouwen en windjasje (merk Karrimor).

Iets vroeger vertrokken dan maandag, eerst wakker worden met koffie, want om 6u in het park vond ik niet verstandig. Met het vertrek was ik een beetje nerveus van hoe mijn voet het zou doen en hoe het met mijn conditie zou zijn. 

Onderweg naar het park begon mijn verband te irriteren en heb hem voor de les afgedaan. De les gestart en het ging al vlotter dan maandag met les 1. Geen last van mijn voet gehad, maar de conditie ging al iets beter, maar niet zoals het moest.Ik liep alert voor de oneffenheden in het park. De laatste 3 minuten was op straat richting huis en die gingen gel ontspannen en ik voelde me vrij. 

Spijt dat de les gedaan was? Zeker en vast!

Vrijdag terug naar het park en als ik weer een verschil voel van park en straat, ga ik volgende week op straat joggen.

1 (1) / 1 (1) / 2 (2) / 3 (3) / 3 (3) =20 min. en 2,350 km

..............................................................................................................

Les1:  

Maandag 3 april 2017 12u30  Zon en 22 graden

Lange broek en shirt met lange mouwen (merk Karrimor).

Heel de voormiddag rond gestapt voor papier werk in orde te brengen en groot te gaan winkelen. Om 12u30 vertrokken om te gaan joggen in het park. Omdat het daar een zachtere ondergrond is voor mijn voet. Het voelde heel goed aan en had niets last.

Ik had Evy toch meegenomen voor alle zekerheid en als het niet zou gaan dan zou ik Evy afgezet hebben en op mijn gevoel verder gedaan. 

Maar het ging vanzelf....aléja  vanzelf.... mijn conditie was ver te zoeken.

- Had ik echt geen conditie

- Was het omdat ik te voorzichtig was in het park met al die oneffenheden

- Te vermoeid omdat ik heel de VM op ronde ven geweest

- Normaal ven ik een ochtendloper en nu was het in de middag.

Toch verschillende puntjes om na te volgen.

Het was wel een heel zalig gevoel om terug te kunnen joggen en woensdag ga ik terug s'morgens joggen.

1 (1) / 1(1) / 2 (2) / 2 (2) / 3 (3) =18 min. en 1,900 km

bottom of page